Σταδιακή άρση των μέτρων λόγω Covid-19

Σταδιακή άρση των μέτρων λόγω Covid-19 για το διάστημα από 14.05.2021 έως και 24.05.2021

Περιορισμός Νυχτερινής κυκλοφορίας

Από τις 00:30 έως και τις 05:00 απαγορεύονται οι μετακινήσεις πλην των ακόλουθων περιπτώσεων:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  2. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  3. Ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Ειδικότερα για την περίπτωση της κυκλοφορίας για λόγους εργασίας κατά τις ώρες από 00:30 έως και 05:00 οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά τους ή διαβατήριο και τη βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζόμενου όπως αυτή εκδίδεται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εναλλακτικά μπορεί να λαμβάνεται πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως 14 ημερών.

Όπως απορρέει από την απόφαση δεν απαιτείται πλέον βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζόμενων για τα υπόλοιπα διαστήματα της ημέρας.


Λιανεμπόριο

Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανόμενων των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών χωριών καθώς και των shops in a shop, τηρώντας τα ακόλουθα μέτρα:

  • 1 άτομο ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις μέχρι 500 τ.μ. και
  • 1 άτομο για κάθε επιπλέον 50 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 501 τ.μ.

Επομένως για επιχείρηση 500 τ.μ. μπορούν να εισέλθουν ταυτοχρόνων μέχρι 20 πελάτες, ενώ αν για επιχείρηση 700 τ.μ. μπορούν να εισέλθουν ταυτοχρόνων 24 άτομα (20 άτομα για τα 500 τ.μ. και 4 άτομα για τα υπόλοιπα 200 τ.μ.)

Στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση σε έναν πελάτη ανά 10 τ.μ.

Δίνεται η δυνατότητα για διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 π.μ. έως και τις 21:00 καθώς και για λειτουργία τις Κυριακές 16.05.2021 και 23.05.2021


Καταστήματα τροφίμων

Για τη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία αλλά και φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα μέτρα:

  • 1 άτομο ανά 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης)
  • Για τα καταστήματα τροφίμων  πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά το χρόνο αναμονής στα ταμεία. Για τα λοιπά καταστήματα η τηρούμενη απόσταση πρέπει να είναι 1,5 μέτρα.
  • Υποχρεωτική ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού καταναλωτών που μπορούν να εισέλθουν στο κατάστημα
  • Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από 07:00 έως και 22:30 και με την εξαίρεση ως προς τα καταστήματα τροφίμων, που λειτουργούν με την υπηρεσία διανομής προϊόντων, επιτρέπεται η λειτουργία σε κάθε περίπτωση μέχρι τη 01:00.

Τηλεργασία σε εταιρείες παροχή υπηρεσιών

Καταργείται πλέον η υποχρέωση των επιχειρήσεων παροχή υπηρεσιών να εφαρμόζουν το σύστημα της τηλεργασίας σε ποσοστό 60%, όπως ίσχυε το προηγούμενο διάστημα και έτσι πλέον επανέρχονται στην υποχρέωση του ποσοστού 50% όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.