Τα νέα μέτρα στην αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας

Τα 4 επίπεδα ασφάλειας που ήταν μέχρι σήμερα, από την Τρίτη στις 06:00 π.μ, συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα:

  1. Επίπεδο Α «Επιτήρηση» (όπου περιλαμβάνονται  τα πρώην επίπεδα 1 και 2)
  2. Επίπεδο Β «Αυξημένου Κινδύνου» (όπου περιλαμβάνονται  τα πρώην επίπεδα 1 και 2)

Και στα 2 επίπεδα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, δηλαδή αφορούν όλη την ελληνική επικράτεια εκτός από την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και χώρων με εντολή δημόσιας αρχής που ισχύει μόνο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο Β « Αυξημένου Κινδύνου».


Τα οριζόντια μέτρα, που ισχύουν για όλη την επικράτεια είναι:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την ελληνική επικράτεια
  2. Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 00:00 έως και τις 05:00. (Το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών αλλάζει μισή ώρα νωρίτερα σε σχέση με αυτό που ισχύει μέχρι και σήμερα).
  3. Απαγόρευση επιβίβασης πολιτών χωρίς τη χρήση μάσκας
  4. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον στο 50% τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. (μέχρι σήμερα η υποχρέωση για τηλεργασία ήταν τουλάχιστον στο 40%) με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.
  5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια τελειόφοιτων
  6. Αναστέλλεται σε όλη την επικράτεια το επισκεπτήριο σε όλες τις δομές πρόνοιας
  7. Παραμένουν ανοιχτά σε όλη την επικράτεια, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι βιομηχανίες, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια
  8. Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

Στο επίπεδο Β «Αυξημένου Κινδύνου» αναστέλλεται η λειτουργία:

  1. κλειστών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
  2. γυμναστηρίων
  3. εμποροπανήγυρων και Κυριακάτικων αγορών
  4. στην εστίαση (καφετέριες, εστιατόρια) με εξαίρεση το “take away”
  5. κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, κινηματογράφων, θέατρων, παιδότοπων

Λόγω των ανωτέρων, ανακοινώθηκαν και νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων τα οποία αναλύονται ακολούθως:

1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας εργαζόμενων σε πληττόμενες επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων / εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

  • Οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.
    • Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.
    • Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

2. Αναστολή πληρωμών δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών σε εργαζόμενους που τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

  • Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
  • Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

3. Αναστολή πληρωμών δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών σε επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.