Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

image_print

Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι Αιτήσεις

Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020

Δικαιούχοι – Λήπτες της ενίσχυσης

Αφορά επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19 για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Συγκεκριμένα:

Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Η ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Επιτόκιο αναφοράς: 0,74% προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης.


Προσδιορισμός Κύκλου Εργασιών

  • Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφικά βιβλία:

αα) σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Σεπτέμβριο 2019 και τον μήνα Οκτώβριο 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του έτους 2019

  • Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικά βιβλία:

αα) σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών του τρίτου τριμήνου πολλαπλασιαζόμενο με ένα τρίτο (1/3) και του τέταρτου τριμήνου πολλαπλασιαζόμενο με ένα τρίτο (1/3),

ββ) σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο του έτους 2019 και έχει θετικό κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2019 πολλαπλασιαζόμενο με δύο τρίτα (2/3). Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2019 και έχει θετικό κύκλο εργασιών αναφοράς το τρίτο τρίμηνο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το τρίτο τρίμηνο του έτους 2019 πολλαπλα-σιαζόμενο με δύο τρίτα (2/3).


Προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης

  • Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ:

Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς – Άθροισμα κύκλου εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020) χ ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή χ 534],

  • Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ:

Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς – Ακαθάριστα έσοδα μηνών Σεπτεμβρίου 2020 και Οκτωβρίου 2020) χ ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή χ 534],

Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως την 30η Νοεμβρίου 2020.


Παρέχεται δυνατότητα 

Το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 31η Μαρτίου 2020.

Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.