Νέα μείωση ενοικίου 80%

image_print

Για ποιες συμβάσεις τα μισθώματα θα ψαλιδιστούν 80%; Ποιες επιχειρήσεις εμπίπτουν στο έργο;

Η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση των ενοικίων κατά 80% για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στο πρώτο δίμηνο του 2021 ανεξαρτήτως του εάν οι επιχειρήσεις λειτουργούν ή όχι εκείνη την περίοδο, με στόχο να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα.


Ποιους αφορά

Οι μειώσεις των ενοικίων κατά 80% θα αφορούν επαγγελματικές μισθώσεις στις οποίες ενοικιαστές είναι επιχειρηματίες που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους με κρατική εντολή μέσα στον Νοέμβριο και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ή μόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και θα εξακολουθήσουν να τις κρατούν κλειστές και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, χάνοντας ουσιαστικά όλη την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.


Το λιανεμπόριο

Στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που δικαιούνται τις μειώσεις των ενοικίων κατά 80% περιλαμβάνονται ενδεικτικά αυτές που εμπορεύονται γουναρικά, τουριστικά είδη και είδη λαϊκής τέχνης, κλωστοϋφαντουργικά
προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα, δερμάτινα είδη, καλλυντικά, είδη καλλωπισμού, λουλούδια, φυτά, σπόρους, ρολόγια, κοσμήματα, διαφημιστικά είδη (μπρελόκ, μπλούζες, αναπτήρες κ.λπ.), είδη δώρων και μη εδώδιμα προϊόντα.

Επίσης δικαιούχοι των μειώσεων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή επαγγελματικών χώρων κατά 80% είναι τα πολυκαταστήματα, καθώς επίσης και όσοι πωλούν λιανικώς διάφορα προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, καπνό, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα και διάφορα άλλα είδη) σε υπαίθριους χώρους, δηλαδή σε πάγκους και σε λαϊκές αγορές.

Η μείωση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων κατά 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις αυτές ανεξαρτήτως του εάν θα λειτουργούν ή όχι κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών.

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και υποχρεούνται να αποδεχθούν τη μείωση των ενοικίων κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν αποζημιώσεις από το κράτος. Τα ποσά των αποζημιώσεων θα αντιστοιχούν στο 75% των απωλειών τους από τη μείωση των ενοικίων κατά 80%, δηλαδή ουσιαστικά στο 60% των ποσών των κανονικών ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Η αποζημίωση αυτή θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο οικογενειακό εισόδημα του ιδιοκτήτη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι άλλες παροχές από το κράτος, που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, για το 80% των ενοικίων των μηνών Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που δεν θα εισπράξουν, οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Από την πλευρά τους οι μισθώτριες επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες τους μόνο το 20% των ενοικίων. Με αυτό τον τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που είναι νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες, κοινωφελή ιδρύματα κληροδοτήματα ή άλλοι οργανισμοί και σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν θα δικαιούνται αποζημιώσεις!