Οι πέντε «διευκρινίσεις» του Υπουργείου Εργασίας για το νέο εργασιακό νόμο (Ν.4808/2021)

image_print

Με νέες διευκρινιστικές αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, βασιζόμενες στον Ν. 4808/2021 (νέος εργασιακός νόμος) προσδιορίζονται τα ακόλουθα:

  1. Χαρακτηρισμός εργαζόμενου ως στελέχους εποπτείας, διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης
  2. Κατάργηση δήλωσης υπερεργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ
  3. Δήλωση ωραρίων εργασίας των οδηγών
  4. Εκπρόθεσμες δηλώσεις
  5. Εξοπλισμός για παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας

I. Χαρακτηρισμός εργαζόμενου ως στελέχους εποπτείας, διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης

Πλέον προσδιορίζονται τα κριτήρια, προκειμένου να χαρακτηρισθεί αν ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρηθεί διευθυντικό στέλεχος ή πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική θεωρούνται όσοι:

Α. α. Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή

β. Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους ή

γ. Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή

δ. Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη.

Β. Προϊστάμενοι Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών μονάδων της επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, η οποία τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της, εφόσον αμείβονται με αποδοχές όχι μικρότερες από το εξαπλάσιο του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, ήτοι με τον ισχύοντα μέχρι 31/12/2021 € 3.900,00.

Γ. Όσοι αμείβονται με το οκταπλάσιο τουλάχιστον του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, ήτοι με τον ισχύοντα μέχρι 31/12/2021 € 5.200,00.

Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να προκύπτουν από ρητούς όρους της σύμβασης εργασίας και να δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τις παραπάνω ιδιότητες δεν επιτρέπεται να εργάζονται υπερωριακά χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και χωρίς να λαμβάνουν συμπληρωματική αμοιβή για υπερωρία και υπερεργασία, αποζημίωση εκτός έδρας, καθώς και προσαύξηση νυχτερινής εργασίας ή εργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες.

II. Κατάργηση δήλωσης υπερεργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ

Από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους, διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών.

ΙΙΙ. Δήλωση ωραρίων εργασίας των οδηγών

Από την 29η/11/2021, οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους Κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται:

α) να καταχωρούν στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.

β) να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 (Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης) στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων αυτών εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.

IV. Εκπρόθεσμες υποβολές εντύπων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

Η υποβολή των εντύπων E3 (πρόσληψη), E5 (αποχώρηση), E6 (απόλυση) και Ε7 (λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου) που αφορούν εργαζόμενους, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα από 30/11/2021 και μετά, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και άπαξ με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων, από την κείμενη νομοθεσία, κυρώσεων.

Η υποβολή των εντύπων E3.1, E3.2 και Ε3.3 που αφορούν ωφελούμενους/πρακτική άσκηση/μαθητεία, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα, επιτρέπεται η ηλεκτρονική τους υποβολή, άνευ κυρώσεων.

Η υποβολή των εντύπων E3.4 και E3.5 που αφορούν ωφελούμενους/πρακτική άσκηση/μαθητεία, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα, επιτρέπεται η ηλεκτρονική τους υποβολή, αλλά με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων, από την κείμενη νομοθεσία, κυρώσεων.

Σε ότι αφορά στην υποβολή των εντύπων που αφορούν εργαζόμενους, για τα οποία η προθεσμία υποβολής τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ έληξε πριν τις 19/6/2021, επιτρέπεται μόνο η χειρόγραφη εκπρόθεσμη υποβολή τους, αλλά με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων, από την κείμενη νομοθεσία περί εκπρόθεσμης υποβολής, κυρώσεων, όπου αυτή προβλέπεται.

Η υποβολή των εντύπων E3, E5, E6 και Ε7 που αφορούν εργαζόμενους, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 19/6/2021 έως και 29/11/2021, επιτρέπεται για μια μόνο φορά και κατ’ εξαίρεση με ηλεκτρονική υποβολή στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τις 29/11/2021 έως και τις 20/12/2021. Ευνόητο είναι ότι για την εκπρόθεσμη αυτή υποβολή έχουν εφαρμογή οι προβλεπόμενες, από την κείμενη νομοθεσία, κυρώσεις.

V. Εξοπλισμός για παροχή εργασίας εξ’ αποστάσεως

Προβλέπεται για πρώτη φορά αποζημίωση των εργαζόμενων για το κόστος που επωμίζονται εξαιτίας της τηλεργασίας.

Το ελάχιστο ποσό ορίζεται σε μηνιαία βάση ως εξής, κατά περίπτωση:

α) ως ελάχιστο μηνιαίο κόστος χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας ορίζεται το ποσό των 13 ευρώ.

β) ως ελάχιστο κόστος επικοινωνιών ορίζεται το ποσό των 10 ευρώ.

Το κόστος επικοινωνιών δεν καταβάλλεται, σε περίπτωση που ο εργοδότης καλύπτει το σχετικό κόστος απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

γ) ως ελάχιστο κόστος συντήρησης του εξοπλισμού ορίζεται το ποσό των 5 ευρώ.

Το κόστος συντήρησης δεν καταβάλλεται, σε περίπτωση που η τηλεργασία παρέχεται με εξοπλισμό που παρέχει ο εργοδότης.

Σε περίπτωση που η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από είκοσι δύο (22) ημέρες ανά μήνα (λόγω παροχής της εργασίας στο χώρο του εργοδότη, άδειας, απεργίας κ.λπ.), καταβάλλεται το ένα εικοστό δεύτερο (1/22) των δαπανών, που ισχύουν κατά περίπτωση, ανά ημέρα εργασίας.

Η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το Ν.4808/2021, οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές.